Symptomen - Afwijkingen: Diastema - Hoek 6 - Hoek 11 - Ramp 6 - Scherpe punten - Step - Wave

Diastema (ruimte tussen de kiezen)

Diastema kan komen door bijvoorbeeld een missende kies maar ook doordat de kiezen van nature niet mooi aangesloten liggen.

Bij een missende kies zal de tegenoverliggende kies continue door blijven groeien. In het begin zal het paard alleen een verminderde kauwfunctie hebben maar op den duur zit de kaak ongeveer op slot.

Het paard zal moeite hebben met eten en conditieverlies krijgen. Ook rijtechnisch brengt het problemen met zich mee, het paard kan niet meer nageven, de kaak zit immers op slot.

De doorgegroeide kies moet afgevijld worden, dit kan met de hand maar is veel werk, beter is om zo’n grote ingreep met een elektrische vijl te laten behandelen. Het is noodzaak om dit elk half jaar bij te houden, want het blijft een terugkerend probleem.

Een diastema kan ook voorkomen tussen twee kiezen. Elke keer als het paard eet komt er voedsel in deze ruimte, met de maalkracht duwt het paard dit constant naar boven. Dat gaat leiden tot fistels en/of ontstekingen. Het paard krijgt klachten en stinkt enorm uit zijn mond.

Behandeling:

Dit kan behandeld worden door een dierenarts. De dierenarts maakt dan de ruimte groter zodat het gepropte voer er ook weer tussenuit kan vallen. Daarna moet goed opgelet worden dat de tegenoverliggende kies niet door gaat groeien. Deze paarden moeten dan ook elk half jaar behandeld worden om de kiezen goed in lijn te houden.