Symptomen - Afwijkingen: Hoek 11 - Diastema - Hoek 6 - Ramp 6 - Scherpe punten - Step - Wave

Hoek 11 (haken op de achterste kiezen)

Haken op de achterste kiezen onder komen vaak voor bij overbijt en gaat vaak samen met haken op de voortse boven kiezen. Doordat de gehele bovenkaak iets te ver naar voren staat heeft deze kies geen tegenoverliggende kies om af te slijten. Als de haken op de achterste kiezen boven zitten komt dat juist vaak door een onderbijt. De onderkaak staat dan te ver naar voren en de achterste kies boven heeft geen tegenoverliggende kies meer op tegen af te slijten.

Het paard kan hier last van hebben doordat de haak zo groot is dat het slijmvlies beschadigd is. De paarden met grote haken willen of kunnen hun mond niet te ver open doen omdat de haakt dan in het slijmvlies prikt.

Als de haak aan de onderste kies zit kan het paard moeite hebben met nageven. Als een paard nageeft laat het de onderkaak zakken tegenover de bovenkaak, doordat wij een hoofdstel om doen en een neusriem gebruiken binden wij als het ware de bovenkaak aan de onderkaak vast. De kaak kan nu alleen nog maar naar voren en achteren schuiven. Met een haak op de achterste kies wordt ook deze beweging beperkt.

Behandeling:

De haken kunnen afgevijld worden, het beste kan dit gebeuren met een handvijl. De ruimte tussen de achterste kiezen is bij een geopende mond gering, veel handige instrumenten zullen hier dan ook te dik voor zijn. Het word met een speciale vijl gedaan die extra dun en iets gekanteld is. Niet alle paarden vinden dit prettig, omdat het om een achterste kies gaat is een vijlbeweging heen en weer bijna niet mogelijk. De onderkaak maakt daar een bocht en daar zou je dan tegen aan stoten.