Symptomen - Afwijkingen: Ramp 6 - Diastema - Hoek 6 - Hoek 11 - Scherpe punten - Step - Wave

Ramp 6 (schuin oplopen / doorgroeien van de voorste onder kiezen)

Een ramp komt voor bij onderbijters. De onderkaak staat te ver naar voren en de eerste 2 kiezen hebben geen tegenoverliggende kies om tegen af te slijten. Een ramp kan zover doorgroeien naar boven dat het slijmvlies gaat beschadigen maar dat komt weinig voor. Doordat de kiezen niet goed op elkaar aansluiten vermindert de kauwfunctie en daardoor wordt het voer dus niet optimaal gebruikt.

Bij ramps knoeien de paarden vaak met voer. De ramps zorgen er soms voor dat er hooi/kuil omheen draait, het paard kan deze bollen hooi uit zijn mond laten vallen (proppen). Ook met rijden kan dit grote problemen geven. Als een bit aangenomen wordt, komt een bit hoger in de mond te liggen. Het gebeurt snel dat het bit steeds even over de kies wordt getrokken. Dit is niet fijn voor het paard, u kunt het gevoel hebben dat uw paard “vast” zit. Ook kan de mondhoek/slijmvlies van het paard klem komen te zitten tussen het bit en de punt van de onderste kies. Wat wondjes en irritatie kan geven.

Behandeling:

De kiezen kunnen weer in lijn gebracht worden door te vijlen, dit kan met een handvijl  elektrische vijl of dremel.

Er kunnen ook Bit Seats gemaakt worden. Door de eerste kiezen (alle 4) iets af te ronden krijg je het resultaat dat het bit fijner in de mond ligt bij het aannemen. Sommige paarden kunnen net met het puntje van hun kiezen het bit proberen vast te pakken, het is voor velen een herkenbaar geluid. Je hoort dan steeds dat het bit weer “losschiet”. In dit geval zou een bit seat een optie kunnen zijn.

Meer over de relatie tussen Bitten en Gebitten