Werkwijze - Bit controle - Sedatie - Mogelijkheden & Tarieven

Binnen de mond van het paard rust het bit op de tong en op het tandvlees dat over de lagen ligt. De lagen zijn het tandloze gedeelte van de kaak bedekt met een dunne 'laag' tandvlees. Het harde verhemelte is de bovengrens van de mondholte. Normaal gesproken vult de tong de mondholte. De tong is een zachte, gevoelige, sterke spier. Als het paard het bit accepteert, ontspant de tong waardoor het bit inbed en de druk op het harde verhemelte afneemt.

Advies over het juiste bit op maat

Het is mogelijk om een uitgebreide bit/ mond controle te laten uitvoeren. Ik breng hierbij de mond van uw paard in kaart en meet de breedte van de mond op met een daarvoor speciaal gemaakt instrument. Ik check uw eigen hoofdstel met bit en kijk met en zonder mondklem hoe het bit in de mond ligt. Naar aanleiding van mijn bevindingen geef ik advies over een geschikt bit voor uw paard en tak van sport. Ik spreek geen voorkeuren uit over diverse bit merken.

Een goed passend bit is heel erg belangrijk, maar de ruiterhand is het allerbelangrijkste instrument voor een juiste bitgebruik, schenk hier aandacht aan met uw instructeur en blijf daaraan werken.