Werkwijze - Bit controle - Sedatie - Mogelijkheden & Tarieven

Sederen is een ander woord voor  kalmeren / geruststellen / bewustzijn verlagen.

Sedatie kan op verschillende manieren worden gegeven:

  1. per injectie
  2. pasta
  3. korrels door het voer (Vetranquil granulaat)

Alleen een dierenarts is bevoegd om een dier per injectie te sederen. De injectie wordt in de bloedbaan gegeven en kan dus grote consequenties hebben als dit niet op de juiste manier gebeurt.

Pasta wordt verkocht bij verschillende dierenartsen, dierengroothandels en paardenwinkels. Er zijn verschillende pasta’s op de markt. Veel van deze pasta's zijn geen middelen speciaal geregistreerd voor paarden, wel voor honden en katten. Vanaf 2010 is er een pasta op de markt gekomen speciaal voor paarden. Deze pasta dient uiterst zorgvuldig te worden toegediend.

Korrels door het voer zijn alleen bij een dierenarts verkrijgbaar, u kunt uw dierenarts vragen naar de dosering en het gebruik.

Wanneer sederen?

In principe behandel ik de paarden zonder sedatie, behalve bij behandelingen met elektrisch gereedschap. Door rustig te werken en de tijd te nemen accepteren bijna alle paarden de gebitsbehandelingen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, in overleg kan dan gekozen worden voor sedatie. Zelf werk ik met de pasta. Ook kunnen we een combinatie afspraak maken met uw eigen dierenarts die het paard sedeert of met een dierenarts waar ik mee samenwerk. De kosten die dit met zich meebrengt worden apart gerekend.