Werkwijze - Bit controle - Sedatie - Mogelijkheden & Tarieven

Bij de kennismaking met de eigenaar en paard zal ik vragen stellen over het dagelijks gedrag, voeding, rijden en eventuele klachten. Ik voel met beide handen het hoofd af op eventuele verdikkingen, afwijkingen en/ of gevoeligheid. Ik test de “grind” (maalgeluid) door de onderkiezen langs de bovenkiezen te bewegen om te kijken of er een optimale maalfunctie mogelijk is. Daarna kijk ik in de mond en gebruik hiervoor een mondsperder en goed licht.

Hierna voel ik met mijn hand het gebit van voor naar achter na, ik kan hierbij goed scherpe randen en haken voelen, maar ook een golvend gebit, missende kiezen etc. Ik kan vaststellen of het paard uit zijn mond stinkt wat kan wijzen op rottende voedsel resten of ontstekingen / afwijkingen in de mond. Het paard kan vast wennen aan de aanraking van de kiezen en mondholte.

Heel belangrijk is om de snijtanden goed te inspecteren, vaak is het nodig om de snijtanden in lijn te brengen om de kauwfunctie te kunnen optimaliseren.

Alle bevindingen noteer ik op de daarvoor bestemde “Dental chart” (patiëntenkaart). Dit formulier bewaar ik en als de eigenaar het op prijs stelt krijgt hij/zij een "persoonlijk" boekje. Ik kan nu de eigenaar vertellen wat mijn bevindingen zijn en wat het behandelplan verder is.